Enric Adserà Riba

Op 12 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste teken- en beeldhouwlessen van de beeldhouwer Busquets. De archtect Martinell bracht hem de eerste beginselen van perspectief bij. Toen hij 14 was vertrok Adserà Riba naar Barcelona. Hij ging werken bij een oom die een aannemersbedrijf had.

Door zijn teken- en beeldhouw ervaring werd hij aangesteld als ontwerper en restaurateur van sierstucwerk en ornamenten. ’s Avonds ging hij naar de Escuela de Bellas Artes (LLotja) in Barcelona

Er volgden enkele reizen naar het buitenland voor Adserà Riba zich in
1962 in Amsterdam vestigde. Overdag werkte hij als illustrator en ontwerper, ’s avonds volgde hij lessen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.
Een van zijn leraren was Wim Vaarzon Morel.

Jaren van experimenteren met allerlei materialen en technieken volgden. De ‘CUBI’ en de ‘Mosaicus’, de series ‘Molens’ en ‘Revival’  en ‘Historia del arte’ ontstonden en waren te zien op zijn vele tentoonstellingen in Nederland, Spanje en in New York.

Eigenlijk tekent Adserà Riba àltijd, gaat nooit opstap zonder zijn schetsboekje of mapje, want elk moment in zijn leven vindt hij de moeite waard om vast te leggen. En elk mens is de moeite waard en hoe vang je zijn karakter beter dan in een pure en spontaan gemaakte tekening?

Toelichting tekeningen.
Tijdens het jaarlijkse middeleeuwse feest San Jordi in het Catalaanse stadje Montblanc heeft Enric Adserà Riba een serie rietpentekeningen gemaakt. Puur voor zichzelf, om het plezier van het tekenen.

Het met rake pennenstreken neerzetten van een mens in actie is voor hem altijd al, vanaf het eerste begin van zijn kunstenaars loopbaan, een uitdaging geweest.

Met minimale middelen: een velletje papier, een potje inkt en een pennetje, houtje of rietje, wat er maar voor de hand ligt.