Breuker, Johan

De passie voor landschappen en met name voor parken en tuinen vormt al sinds 1974 de rode draad in zijn werk. Johan Breuker maakte studiereizen naar Engeland, Frankrijk en Italië, waar hij veel Renaissance- en Baroktuinen en tuinen uit de Romantiek bezocht.

Hun geur van verleden, de structuren, hun overdaad aan vormen, decoraties en overvloedige groei zijn voor hrm een onuitputtelijke bron van inspiratie. En bovenal wordt hij gegrepen door de werking van het licht dat de atmosfeer van deze plekken bepaalt. In zijn werk gaat het juist over die lichtval, over de vluchtige momenten van zuiverheid en ongrijpbaar verlangen die sommige tuinen en landschappen kunnen oproepen.

Begonnen als tekenaar en graficus, richtte hij zich in de loop van de tijd ook op ruimtelijke werken en installaties en werd zijn werk gaandeweg abstracter. Evenwel, in 2003 kwam er een belangrijke omslag, want vanaf dat moment richt hij zich weer helemaal op het tekenen en de grafiek. Tekenen en grafiek zijn een verlengstuk van hemzelf. In deze technieken kan hij zich op een vanzelfsprekende manier en in een persoonlijk handschrift uitspreken.

In zijn kunstenaarsbestaan is het tekenen altijd het fundament van zijn werk geweest.

Johan Breuker

info@nulljohan-breuker.nl
johan-breuker.nl

Werk (klik voor groter beeld):