Tekenaars trekken de Peel in

peeltekeningen-004

Mangrove IV van Mia Westerhof (Den Haag): „Wat mensen met landschappen hebben gedaan, inspireert mij. Hier is zo hard gewerkt. Je voelt de oudheid als je door De Peel trekt. Het geeft me een oergevoel. Je ruikt als het ware de grond. Deze tekening is gemaakt op een plek waar berkenboompjes vermolmen.”

DEURNE. ‘We laten het ware karakter van De Peel zien, op verschillende manieren.’ Zo omschrijft tekenaar Mia Westerhof de expositie De Peel op papier, die zondag wordt geopend in Museum de Wieger in Deurne. Veertien leden van de Nederlandse Kring Van Tekenaars (NKVT) tonen werken die geïnspireerd zijn op het landschap en legenden uit dit gebied. De meesten trokken hiervoor een paar dagen met tekenblokje en fototoestel de Peel in. Schetsen werden thuis in hun atelier uitgewerkt. De NKVT bestaat sinds 1947. „Er zijn nu dertig tekenaars lid. Allen professionals”, zegt secretaris Bertien Ritsema van Eck. „We houden vaker als Kring een expositie. Bij een project als dit vragen we wie er interesse heeft om mee te doen.” De expositie in Deurne loopt tot en met 20 september.

Het kanaal van Deurne van Annemieke Harkema (Amersfoort): „Ik boekte een Bed & Breakfast in Griendtsveen en heb twee dagen door De Peel gewandeld. Het is een ontzettend mooi en afwisselend gebied, vooral in de ochtend. En wat zijn de mensen vriendelijk. Heel direct. Maak ik wel anders mee. Ik heb het landschap in een minimaal aantal lijnen geschetst.”

Rietkraag in de Mariapeel van Johan Breuker (Haarlem): „Wat mij opviel in De Peel, is dat het zo waanzinnig stil is. Er zijn plekken waar de tijd wegvalt. Je treft er een soort intimiteit aan. Heel rustgevend. Toen ik daar was, kwam er nieuw groen op. Dat levert fantastische contrasten op. Het is altijd vochtig. Soms doorbreekt de zon in al haar felheid de lichte mist.”

Tekst oorspronkelijk geplaatst in Eindhovens Dagblad editie Helmond van donderdag 18 juni 2015