Persbericht Tentoonstelling Museum van Binnenuit

Leeuwarden, 3 maart 2015

Tekenaars en schrijvers werken samen in het Natuurmuseum Fryslân

Van 14 maart tot en met 26 april 2015 is de tentoonstelling It Museum fan Binnenút – Het Museum van Binnenuit te zien. Deze expositie is het resultaat van de samenwerking tussen twaalf leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars en twaalf Friese auteurs. In september 2014 waren beide groepen te gast in het Natuurmuseum om tekeningen en teksten te maken naar aanleiding van de collectie van het museum.

Een week lang liepen de tekenaars en schrijvers rond in het Natuurmuseum. Ze bekeken de zalen en kregen een rondleiding door het depot. De tekenaars kozen een favoriet object uit en maakten hier schetsen van om deze later in eigen huis of atelier uit te werken. Vervolgens gingen ze in gesprek met een dichter/schrijver,  die op zijn of haar beurt een korte impressie van de schetsen gaf in een gedicht of tekst. Tekenaar en auteur probeerden ieder met hun eigen medium, beeld en tekst, de verbinding te leggen.

Bezoekers konden de kunstenaars overal aan het werk zien met hun schetsboeken, pastelkrijt en verf. De een werd getroffen door de lichtinval in Friesland onder Water, terwijl een ander juist inspiratie kreeg in het depot. Er waren kunstenaars die zich richtten op de dieren in het museum, maar ook op het meubilair of de relatie tussen object en bezoeker. Overal werden tekeningen van gemaakt: van een lade met balgen, een herbarium met gedroogde bladeren, zwerfstenen, een gordeldier, een krab of de maanvis. De ene kunstenaar probeerde verschillende elementen die haar raakten te combineren in één tekening terwijl een collega-tekenaar juist het karakter van één object wilde uitdiepen. Wat het eindresultaat is geworden is vanaf 14 maart te zien in de expositie It Museum fan Binnenút – Het Museum van Binnenuit.

Voor dit project werkt het Natuurmuseum samen met de Nederlandse Kring van Tekenaars en Tresoar, Fries literair en historisch centrum. Het doel van deze bijzondere samenwerking is het samenvoegen van twee creatieve uitingsvormen. Samen op zoek naar het wezen, misschien wel ‘de ziel’ van het museum. Het gaat hier om een samenwerking waarin tekenaars en schrijvers elkaar stimuleren en inspireren. Voor het Natuurmuseum is de realisatie van een tentoonstelling met de uitgewerkte resultaten een middel om de collectie op een vernieuwende wijze onder de aandacht te brengen.
Tijdens de opening van de tentoonstelling op vrijdag 13 maart wordt het gelijknamige boek ‘It Museum fan Binnenút – Het Museum van Binnenuit’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Ton F. van Dijk, directeur van Leeuwarden Fryslân 2018. In het boek is een selectie van de tekeningen opgenomen die bij de oorspronkelijk Friese gedichten met een Nederlandse vertaling behoren. Het boekje is in de museumwinkel te koop en wordt meegestuurd met magazine De Moanne.