Persbericht Bijbels Museum

8 september 2016

Presentatie en evenementen brengen actualiteit en bijbelverhalen bij elkaar

‘Gelijkenissen’ vanaf 1 oktober te zien in het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum presenteert vanaf 1 oktober Gelijkenissen, een project dat bijbelverhalen en actualiteit verbindt door beeldende kunst. Negen kunstenaars van de Nederlandse Kring van Tekenaars hebben werk gemaakt op basis van gesprekken met bijbelkenners. Hun kunstwerken krijgen de komende maanden een plek in de vaste tentoonstelling in de bijbelzaal van het museum. Ook worden er evenementen georganiseerd en verschijnt er een publicatie met een inleiding van prof. dr. Henk van Os. De presentatie en evenementen zijn in het Bijbels Museum te zien t/m 8 januari. Het volledige evenementenprogramma is te vinden op www.bijbelsmuseum.nl.

In de Bijbel komen talloze gelijkenissen of parabels voor. Het zijn vaak korte verhaaltjes, bedoeld om de lezer of luisteraar een nieuw inzicht te geven met behulp van bekende beelden uit het dagelijks leven. De situatie van de personages uit het verhaal kan bijna altijd vergeleken worden met die van de toehoorders. Hierdoor wordt het mogelijk om de actualiteit volop te betrekken in nieuwe kunstwerken en nieuwe beschouwingen over de tekst. Deze gelijkenissen hebben talloze kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. De twee en drie dimensionale tekeningen met gelijkenissen als thema zijn ontstaan uit een dialoog tussen negen kunstenaars en negen bijbelkenners op basis van de bijbelteksten. De negen kunstwerken in de bijbelzaal zijn het tastbare resultaat van deze inspirerende samenwerking.

Maatschappelijke relevantie

De programmering in het Bijbels Museum laat de maatschappelijke relevantie van gelijkenissen zien en wordt in verschillende vormen aangeboden aan het publiek. Zo zal predikant Klaas Holwerda de gelijkenissen combineren met klassieke muziek. Daarnaast zal spoken word artiest Rik Zutphen optreden. Op deze manier wil het museum samen met bijbelkenners, kunstenaars en bezoekers de presentatie van de Nederlandse Kring van Tekenaars extra verdieping geven.

Bij de presentatie verschijnt een full colour publicatie met afbeeldingen van de werken, de bijbelteksten en interpretaties van de bijbelkenners en een inleiding van prof.dr. Henk van Os. De publicatie en is vanaf de opening digitaal beschikbaar.

Interventies als podium voor kunst en dialoog

Met presentaties als Gelijkenissen streeft het Bijbels Museum ernaar om publiek met een andere blik te laten kijken naar de vaste museumcollectie. Hierbij worden geen ´standaard´ tentoonstellingen georganiseerd, maar aanvullingen en ingrepen in de bestaande presentatie in de bijbelzaal. Bij deze projecten wordt samenwerking gezocht met kunstenaars en (jonge) curatoren, aan wie op deze wijze meerdere malen per jaar een podium wordt geboden. Hedendaagse kunst, Bijbel en de actualiteit komen zo samen in presentaties en programmering. Vorig jaar organiseerde het Bijbels Museum op dezelfde wijze de succesvolle serie Zonde.

Bijbels Museum

Het Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van Bijbel, kunst en cultuur. Bijzondere collectiestukken, persoonlijke verhalen en een schat aan achtergrondinformatie neemt de bezoeker mee op reis door de wereld van de Bijbel. Het museum organiseert regelmatig rondleidingen en activiteiten. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdieping van één van Amsterdams mooiste grachtenhuizen, het Cromhouthuis, waar sinds kort op de verdiepingen daaronder kennis gemaakt kan worden met de familie Cromhout. Bijna twee eeuwen lang bewoonden zij de vier majestueuze panden aan de chique Herengracht. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw.