Gelijkenissen

col_02_1

Close Reading – Close Drawing
1 oktober 2016 – 31 december 2016

Met Gelijkenissen streeft het Bijbels Museum er naar om met een andere blik te kijken naar de huidige opstelling van de vaste museumcollectie. Gelijkenissen vindt plaats in de Bijbelzaal waar kunstenaars en jonge curatoren meerdere malen per jaar een podium wordt aangeboden. Hedendaagse kunst, Bijbel en de actualiteit komen hier samen in presentaties en programmering.

De interventie laat kunstwerken zien met een Bijbels thema die ontstaan zijn naar aanleiding van gesprekken tussen kunstenaars van de Nederlandse Kring van Tekenaars en theologen. Daarnaast worden oorspronkelijke Bijbelteksten getoond. Samen vormen ze een wisselwerking waar dialoog, Bijbel en actualiteit samenkomen. Het thema Gelijkenissen staat centraal tijdens deze interventie. Gelijkenissen zijn een verhaalvorm die de lezer of luisteraar een nieuw inzicht wil geven, met behulp van bekende beelden uit het dagelijks leven. Ze roepen vragen en discussie op, zetten bestaande zekerheden op losse schroeven of houden de lezer een spiegel voor. Gelijkenissen zijn een inspiratiebron voor denkers, lezers en kunstenaars van alle tijden. Tijdens deze interventie worden de tekeningen (van miniatuurtekeningen tot installaties) getoond, in combinatie met de oorspronkelijke Bijbelteksten en interpretaties van de betrokken theologen.

De presentatie Gelijkenissen biedt een platform voor dialoog en ontmoeting. Het verbindt hedendaagse kunst met verhalen uit de Bijbel en biedt de bezoeker mogelijkheid om nieuwe inzichten op te doen wat betreft het thema. Tijdens de presentatie worden panel discussies georganiseerd en zullen Spoken Word kunstenaars optreden. Op deze manier verwacht het museum samen met theologen, kunstenaars en bezoekers de presentatie extra context te geven en handvatten die toepasbaar zijn op het dagelijks leven. De interventie Gelijkenissen brengt bijbelwetenschappers en tekenaars bij elkaar en laat hen gezamenlijk in woord en beeld reflecteren op Bijbelverhalen. De resultaten van deze inhoudelijke en creatieve dialogen zullen vanaf 1 oktober worden gepresenteerd.

Deelnemende kunstenaars: Francisca Tollenaar, Hanneke Franken, Wim Worm, Janneke Tangelder, Danielle Vidal, Annemieke Harkema, Godelieve Smulders, Hans Landsaat en Wilma Laarakker.
De deelnemende bijbelwetenschappers zijn Prof. Dr. Johan Goud, pater Gregory Brenninkmeijer SJ, Ds. Julia van Rijn, Ds. Gerhard Scholte, Dr. Ds. Evert Jan de Wijer, Dr. Rob Pauls, Ds. Véronique Lindenburg, Ds. Wies Houweling en Ds. Ben de Bock.