Biënnale in Pulchri

Mesdagzaal,
27 augustus t/m
25 september

Pulchri nr.2, juni 2016

zelfportret.potlood-fred-van-der-wal-a4_0

De vereniging heeft het afgelopen jaar veel geëxposeerd, onder andere in het Natuurmuseum Friesland in Leeuwarden en Museum De Wieger in Deurne, in de Hallen in Amsterdam met klein werk en door deelname aan de kunstmaand Ameland. In Natuurmuseum Friesland en De Wieger was de tentoonstelling thematisch en gelieerd aan de locatie. Dit rustpunt in Pulchri met vrij werk biedt de mogelijkheid om op een mooie plek de lijn en de ontwikkeling binnen een oeuvre te volgen, zowel van de individuele kunstenaar als van de groep.
Ook zijn er nieuwe leden die voor het eerst deelnemen.

De tekenaars van de Kring tonen een grote variatie in stijlen – zowel figuratief als abstract, monumentaal of minutieus, zwart/wit of in kleur, waarbij merendeels de zichtbare wereld het uitgangspunt is. Over het algemeen zijn het zelfstandige kunstwerken waar lang aan doorgewerkt is. Dit geldt zowel voor tekeningen met de mens als onderwerp als voor tekeningen naar de natuur.

De bovengenoemde tentoonstellingen brachten nieuwe invalshoeken voor onze leden. Ook in Pulchri kan rangschikking en opbouw van de tentoonstelling nieuwe verbanden laten zien, dit keer in de Mesdagzaal. De grote zaal laat zich snel overzien, zodra een tekening aan de muur hangt vraagt dat om een contrast in stijl of techniek of een esthetisch rijm. Dit in harmonie te brengen met de specifieke wensen van de makers, maar ook om hun verandering of ontwikkeling zichtbaar te laten zijn, is een uitdaging voor de makers en de ophangers.

Het ritme van een tweejaarlijkse herhaling spreekt de vereniging aan. Het biedt de mogelijkheid voor de bezoekers om te kijken naar de stand van zaken bij de Kring en om te focussen op tekenaars die hen eerder zijn opgevallen, ook om vaker te kijken, te zien, te volgen of misschien te kopen.

Deelnemers zijn: Enric Adsera Riba, Ina Brekelmans, Johan Breuker, Hanneke Franken, Jan de Hamer, Hans Giesen, Annemieke Harkema, Laurens Heidendael, Jos Klaver, Wilma Laarakker, Hans Landsaat, Ingeborg Oderwald, Ank Overweel, Jaap Ploos van Amstel, Jaap Schlee, Godelieve Smulders, Edith Sont, Jan van Spronsen, Janneke Tangelder, Francisca Tollenaar, Willem Vaarzon Morel, Stefan Venbroek, Danielle Vidal, Jan Vosman, Fred van der Wal, Mia Westerhof, Wim Worm, Henk Zomer (postuum).

Auteur: Edith Sont, beeldend kunstenaar

Werk (klik voor groter beeld):